Przejdź do treści

Klauzula informacyjna w odniesieniu do danych przetwarzanych

na portalu społecznościowym Facebook

 

W związku z obowiązującym Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Ogólne rozporządzenie o ochronie) informujemy:

I. Administrator danych osobowych

Administratorem danych osobowych osób, które dokonały subskrypcji fanpage poprzez kliknięcie „Lubię to” lub „Obserwuj”, a także opublikowały komentarz pod postem zamieszczonym na fanpage jest Gminny Ośrodek Sportu i Rekreacji z siedzibą w Ustroniu Morskim (78-111) przy ulicy Polnej 3 (zwane dalej „Administratorem”).

Administrator powołał Inspektora Ochrony Danych, z którym można skontaktować się pod adresem: iod@ustronie-morskie.pl .

II. Cele i podstawy przetwarzania

Dane osobowe przetwarzane są w następujących celach:

· prowadzenia fanpage na portalu społecznościowym Facebook, na warunkach oraz na zasadach określonych przez Facebook Inc. i realizacji zadań w zakresie zaspokajania potrzeb sportowych, kulturalnych oraz informacyjnych społeczeństwa, poprzez informowanie o aktywnościach, wydarzeniach, działaniach ukierunkowanych na zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty, na podstawie ustawy  z dnia 8 marca 1990 roku o samorządzie gminnym

· zgodnych z odrębnie udzieloną zgodą, w zakresie i celu określonym w treści zgody, do czasu wycofania zgody;

· w celu wypełnienia przez Administratora obowiązków prawnych wynikających z przepisów prawa.

III. Kategorie przetwarzanych danych osobowych:

Administrator będzie przetwarzał następując dane:

· podstawowe dane identyfikacyjne (imię i nazwisko) oraz inne dane w zakresie opublikowanym na Państwa własnym profilu Facebook;

· anonimowe dane statystyczne dotyczące osób odwiedzających fanpage dostępne za pomocą funkcji „Facebook Insights" udostępnionej przez Facebooka stosownie do niepodlegających zmianie warunków korzystania z serwisu Facebook, gromadzone poprzez pliki cookies.

IV. Odbiorcy danych.

Administrator udostępnia dane osobowe:

a) organom władzy publicznej oraz podmiotom wykonujące zadania publiczne lub działającym na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i w celach, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa;

b) innym podmiotom, które na podstawie stosownych umów o powierzeniu przetwarzania danych podpisanych z Administratorem przetwarzają dane osobowe w imieniu Administratora;

c) właścicielowi portalu społecznościowego Facebook na niepodlegających zmianie zasadach dotyczących danych określonych przez Facebook dostępnych pod adresem https://www.facebook.com/about/privacy .

V Przekazywanie danych do państw trzecich lub organizacji międzynarodowych.

Administrator nie przekazuje danych poza teren Unii Europejskiej, z zastrzeżeniem ponadnarodowego charakteru przepływu danych w ramach serwisu Facebook, na podstawie stosowanych przez Facebook klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską i decyzji Komisji Europejskiej stwierdzających odpowiedni stopień ochrony danych w odniesieniu do określonych krajów zgodnie z zasadami określonymi przez Facebook pod adresem https://www.facebook.com/about/privacy .

VI Okres przechowywania danych

Okres przetwarzania danych jest związany z celami i podstawami ich przetwarzania:

· dane przetwarzane na podstawie zgody będą przetwarzane do czasu cofnięcia zgody;

· dane przetwarzane na podstawie wymogów ustawowych będą przetwarzane przez czas, w którym przepisy prawa nakazują przechowanie danych;

· dane statystyczne dotyczące osób odwiedzających fanpage dostępne za pomocą funkcji „Facebook Insights" będą przetwarzane przez czas dostępności tych danych w serwisie Facebook wynoszący 2 lata.

VII Przysługujące prawa

Przysługują Państwu :

a) Prawo dostępu do treści swoich danych;

b) Prawo do sprostowania danych;

c) Prawo do usunięcia danych,

d) Prawo do ograniczenia przetwarzania danych

e) Prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych;

f) Prawo do przenoszenia danych

g) Prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego - Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2; 00-193 Warszawa, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO lub inne przepisy dotyczące przetwarzania danych osobowych.

W każdej chwili mają Państwo prawo cofnąć zgodę na przetwarzanie tych danych osobowych przetwarzanych na podstawie zgody. Cofnięcie zgody nie będzie wpływać na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

VIII. Pozostałe informacje

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.